Setteløk til spising

Vi snakker altså om matløk. Å lykkes med setteløk er rimelig enkelt. Setteløk er små løk som man driver fram i jorda etter frosten er over. Hvorfor setteløk? Hvorfor kjøpe en løk? Kan man ikke så frø? Setteløken er laget av frø året før og…

Les mer: Setteløk til spising

Anlegg og stell av plen

Man kan anlegge ny plen fra frø eller kjøpe ruller med ferdigplen. Grunnarbeidet er det samme. Med ferdigplen for du et raskt resultat, men det koster mer. En plen anlagt fra frø vil være tett og fin etter 6-8 uker, avhengig av når du sår. Med litt jevnt stell kan du få en robust og…

Les mer: Anlegg og stell av plen

Bruk av Superba gjødsel

Hva er Superba? Superba er et vannløselig kunstgjødsel som kan brukes til alle blomster og grønnsaksplanter. Som alle gjødselprodukter inneholder Superba de viktigste næringsstoffene: nitrogen, fosfor og kalium. I tillegg inneholder det en rekke mikronæringsstoffer i små konsentrasjoner. Hva er fordel med Superba? Superba er…

Les mer: Bruk av Superba gjødsel

Bark i hagen

Barkprodukter til hagen stammer fra bark fra gran og furu-trær, og innholdet i sekkene er enten en blanding av furu og gran-bark, eller ren furu/ren gran-bark. Furubark er ofte litt lysere enn gran. Det som viktigste skillet mellom ulike barkprodukter er hvor fint kuttet barken er (fraksjon), og hvor nedbrutt (kompostert) barken er.

Les mer: Bark i hagen

Dyrke tomater

Du har to valg når du skal dyrke tomater. Enten kjøpe en ferdig stikling/plante som du driver fram videre, eller kjøpe frø og starte med å så innendørs. Hvordan dyrke tomater fra frø Skal du starte fra frø bør du starte tidlig i mars. Tomater…

Les mer: Dyrke tomater

Beskjæring av prydbusker

Er du i tvil om tidspunktet for skjæring av blomstrende prydbusker, så gjør det etter blomstring.

Les mer: Beskjæring av prydbusker

Gjødsling

Vår I april/mai gjødsles plenen med 4-5 kg fullgjødsel (kunstgjødsel, f.eks Trim Blå hagegjødsel) pr. 100 kvm gressplen. Vanning/regn er viktig for å unngå sviing. Naturgjødsel kan også brukes. Det kommer som oftest i form av Hønsegjødsel. Doser iht det som står på pakken. Frukttrær,…

Les mer: Gjødsling

Settepoteter

Å lykkes med settepoteter er rimelig enkelt. Det er viktig å velge sertifiserte settepoteter for å unngå å tilføre sykdom til jorda. Lysspiring Legg potetene slik at de får naturlig lys, men unngå helst mye direkte sol. La de ligge i 2-3 uker til de…

Les mer: Settepoteter

Blomsterløk og blomsterknoller

Blomster fra løk eller knoll kan settes både på høsten og våren. De man planter på høsten blomstrer på våren, og de man setter på våren planter på sommeren/høsten. Om de kommer igjen neste år avhenger av sorten. Hva er blomsterløk? Blomsterløk ser ut som…

Les mer: Blomsterløk og blomsterknoller

Så chili og paprika

I løpet av januar og februar bør man så chili og paprika. Chili (Capiscum frustescens) og Paprika (Capsicum annuum) tilhører samme plantefamilie, og er begge varmekjære. Chili og paprika er “trege kulturer”, dvs. de bruker tid på å utvikle seg. Hvordan så chili og paprika?…

Les mer: Så chili og paprika

Martin og Oddbjørns hagepodcast

Daglig leder Martin driver en podcast som hage sammen med sin venn, den ivrige hjemme-dyrkeren Oddbjørn Skauge. Gutta snakker mye om hvordan man kan lykkes med dyrkning av grønnsaker hjemme, men kommer inn på mange forskjellige temaer innen hage-stell. Du kan streame podcasten der du…

Les mer: Martin og Oddbjørns hagepodcast

Informasjonsfilm om krydderurter

KRYDDERURTER Se flere informasjonsfilmer her

Les mer: Informasjonsfilm om krydderurter